Followers Remaja Purba

Friday, December 31, 2010

Hari Orientasi Darjah Satu

Pagi tadi:
Alhamdulillah berjalan dengan lancar walaupun terpaksa bawa si adik sekali memandangkan pengasuh turut ada urusan di sekolah anak beliau. Kebetulan hubby tak dapat turut serta - outstation ke Butterworth.

Thursday, December 30, 2010

Bersedia untuk pagi esok

Kali pertama tanpa kehadiran hubby untuk menguruskan kakak Irah menjalani hari orientasi Darjah Satu.

Esok, jangan kata nak kena uruskan kakak Irah tapi kena bawa sekali adiknya sebab pengasuh tak dapat nak jaga disebabkan kakcik masuk Form One.

Moga esok berjalan dengan lancar.


Send via Blueberry Cheese Cake... Hehehe...

Wednesday, December 29, 2010

Piala Suzuki AFF 2010

Malaysia MENANG.
Malaysia JUARA.
Harimau Malaya bawa pulang Piala AFF.

TAHNIAH kepada pasukan bolasepak Malaysia.
Score dengan aggregat 4 - 2.


Nota: Sedang senyum sengih di atas kemenangan Malaysia.


Send via Blueberry Cheese Cake.

Friday, December 24, 2010

Birthday Julai - Disember 2010

22 Disember 2010 (Rabu)

Selepas Mesyuarat Bahagian, Bahagian aku raikan warga yang lahir antara bulan Julai hingga Disember dalam majlis serba ringkas.



chocolate indulgence.


antara yang diraikan.

Monday, December 20, 2010

Urusan di Klinik Surgeri, PPUM

Pagi:
Nasib baik anak-anak tak meragam walaupun masing-masing keletihan tak cukup rehat, pagi-pagi dah kena bangun. Hari ni nak bawa ammar untuk rawatan susulan di Klinik Surgeri, PPUM.

Di PPUM:
Doctor Margaret nasihatkan jari tangan ammar perlu selalu diurut agar jari tangan ammar tak bengkok sebab Doc. tak nak buat operation lagi. Mengikut kata doc. jari tangan ammar ok dah ada perubahan cuma perlu tumpukan pada jari kelingking dia. Selain dari itu, ok takde masalah.

Manakala dengan Lily, sepatutnya ada sesi rawatan pukul 11 am tapi bila dah jumpa sekali dengan Doc. Margaret, appointment untuk ammar ditunda ke tahun depan. Bagi aku, lega sikit sebab aku sendiri dah rasa macam diawang-awangan.


Nota:
Next appointment will be on 20 June 2011 at Surgery Clinic, PPUM and dengan Lily pada 18 Januari 2011.

(sekian, berita ringkas untuk hari ini)

Lokasi Terkini

Selamat tiba di Meru pada pukul 11 lebih malam tadi.
Cerita akan diupload kemudian akibat keletihan.


UPDATE:

Sekitar perjalanan pergi dan balik dari Meru ke Kota Bharu, Kelantan.

(18 Disember 2010)
0800 mlm: perjalanan bermula.
1200 t/mlm: Hentian Rehat Gua Musang (hubby tak larat nak pandu dah).

(19 Disember 2010)
8.30 pg: tiba dilokasi.
02.00 ptg: perjalanan pulang.
08.00 mlm: Hentian rehat Benta.
11.30 mlm: tiba di Meru.
1.30 pg: bersedia untuk tidur (pagi nanti nak ke PPUM).



Jauh perjalanan luas pandangan dengan 143 hubby.


Sementara menunggu urusan hubby selesai.


Dalam perjalanan balik, singgah makan sup gear box di Kuala Krai berdepan dengan JPJ Kuala Krai.

Perjalanan balik:
Aku cuma larat temankan hubby sebelum sampai Raub, selepas tu terus 'hanyut'. Anak-anak lena sampai ke rumah.


Nota Jari:
Hasrat untuk ke KB akhirnya tercapai jua. Lepas ni nak ikut ke mana pula?


Nota Kaki:
Tak dapat join Pertemuan Bloggers di Ice Room anjuran Abg Mazidul (http://www.mazidulakmal.com).

Sunday, December 19, 2010

Kota Bharu

Lokasi terkini di awal pagi menuju ke Kota Bharu.
Cerita akan diupload kemudian.

Tuesday, December 14, 2010

Klinik ENT, PPUM

Petang:
Bawa ammar ditemani oleh Angah (anak pengasuh) ke Klinik ENT, PPUM rawatan susulan berkenaan tonsil dia. Melihat pada gambar xray ammar (xray pada 11 November 2010 lepas), bahagian tekak dan belakang hidung pun ada tonsil.

Nampak saluran di bahagian belakang hidung dia agak sempit tapi merujuk kepada maklumat yang diberikan oleh Dr. Mazmin (Dr. bertugas), keadaan ammar buat masa ini tidak perlu dibedah dan tonsil dia boleh mengecut mengikut perkembangan usia dia, melainkan kalau tanda-tanda yang Doc berikan ada pada ammar.

Sehingga entry ini ditulis, cuma setakat selesema dan tidur berdengkur kuat tapi tidak sampai terbangun terhenti seketika pernafasan dia. Doc. turut memberi preskripsi ubat untuk digunakan bila perlu sahaja.


Temujanji seterusnya: 14 Jun 2011 (2 pm)


Send via Blueberry Cheese Cake

Friday, December 10, 2010

menjenguk chemah di rumah

Tengahari tadi aku, k.Yanz, k,Gja dan Aty pergi ke rumah Chem. Sebenarnya ni kali ketiga plan asyik tertangguh. Kali ni walaupun ada yang tak dapat join tapi kitorang teruskan juga ikut plan asal.

Tujuan selain melawat beliau atas sebab-sebab kesihatan:
untuk menyerahkan hadiah dan kek sempena belated birthday beliau.



Nota: chem yang telah lebih sebulan membuat pembedahan di lutut kirinya.

Thursday, December 9, 2010

Makan-makan

08 DISEMBER 2010 (Rabu)

Malam:
Asalnya, aku teringin nak makan mee sup, minta hubby masakkan tapi hubby pulak cadangkan jemput jiran terdekat kat TDBi datang ke rumah makan-makan.

Jenuh jugaklah nak menjawab atas sebab aku buat makan-makan sebab takde niat tertentu pun dan bak kata nenek: nak mengeratkan silaturrahim.



Menu: Mee sup, mee goreng, air strawberri dan buah tembikai

Wednesday, December 8, 2010

Rawatan susulan di Klinik An-Nisa

Pagi tadi pergi ke Klinik An-Nisa untuk buka balutan kat kepala adik. Alhamdulillah luka nampak dah ok cuma doctor tampal semula ditempat luka tersebut. Lepas ni, sapu dengan minyak agar luka tu cepat sembuh. Selain dari tu, Ammar ok. Lasak macam biasa.


Nota:
aku dan hubby cuti hari ni
(send via Blueberry Cheese Cake)

Tuesday, December 7, 2010

Jatuh dalam bilik air

06 DISEMBER 2010 (Isnin)

Hari ni aku cuti. Plan asal nak ikut hubby pergi Sungai Petani tapi memandangkan tahap kepenatan aku masih belum beransur surut maka aku batalkan niat.

Tapi berlakunya kejadian adik jatuh dalam bilik air. Lepas mandikan adik, aku ambil tuala nak lapkan badan dia yang berdiri di luar pintu bilik air tapi bila aku pusing je aku cuma sempat dengar dia menangis kuat. Aku pulak boleh bebel lagi kat dia, tak nak dengar cakap ibu.

Masa tu aku tak perasan lagi, bila aku angkat baringkan atas katil, aku nampak kat tangan aku ada darah, terus check kepala adik. Terkejut! Panggil kakak minta tolong pegangkan kepala adik dengan tuala sementara aku pergi lari sekejap ke rumah atuk minta tolong.

Dalam keadaan kelam kabut tu, nasib baik boleh berfikir dengan betul. Sempatlah aku capai apa yang patut.

Atuk dan nenek teman hantar ke Klinik An-Nisa, Meru. Mula-mula adik ok lagi tak menangis dan takde muntah, bila sampai je dan terus bawa masuk ke dalam bilik rawatan, mulalah pitching high note dia. Alhamdulillah luka sikit je dan tak perlu jahit, doktor cuma tampal kemudian balut kepala adik. Lepas dah settle semuanya, baru aku call hubby bagitau. Lepas satu... satu.

Akhirnya adik jadi Hang Ammar sekejap.


Nota: Lega adik takde pape.

Bagan Serai dan Cameron Highlands

04 DISEMBER 2010 (Sabtu)

Pagi:
Konvoi ke Bagan Serai, 2 buah kereta je sebab malam tadi 5 buah kereta dah gerak dulu. Kesian kat anak-anak, pepagi dah kena mandi.


Lokasi: Parit Mentara, Perak




Petang:
Juga 2 buah kerete konvoi naik Cameron Highlands. Aku 'paksa' hubby naik Cameron. Tercapai juga hasrat walaupun kena balik Meru malam tu juga sebab malam esok hubby outstation.


Berlaku kesesakan jalanraya yang agak teruk, dekat 2 jam baru sampai Cameron Highlands (itupun kitorang potong Q... teruk di hon oleh pemandu kenderaan2 lain)


Kesian hubby penat memandu.

Rasanya pukul 8 baru sampai ke puncak. Dalam kepala aku macam-macam nak beli tapi disebabkan dah tersangkut dek kesesakan jalanraya, dapatlah shopping serba sikit. Perjalanan balik ke arah Tapah, aku yang pandu, bagi peluang hubby rehat sebelum dia ambil alih stereng kereta selepas Tapah.

Kitorang sampai rumah dekat pukul 2 pagi. Perjalanan yang memenatkan.

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...