Followers Remaja Purba

Friday, August 28, 2009

tOdaY is MQA bEsDay...

28 OGOS 2009 (Jumaat)

HaPpy biRtHDay tO yOu SaYaNg.
Moga panjang umur dimurahkan rezeki.


Nak ceritalah ni, sebenarnya aku lupa hari ni birthday ammar. Pagi tadi on d way to office tetiba teringat hari ni 28 Ogos dan alahai ibumu ini bukan lupa cuma sejak malam tadi pinggang ni sakit tu yang lupa tapi malam ni kita celebrate ye, muaah3x.

Monday, August 24, 2009

Hari Pertama Puasa

22 OGOS 2009 (Sabtu)

Hari pertama puasa aku tak bangun sahur gara-gara penat sangat dan pukul 3 am ammar menangis mengamuk2, habis daya pujuk, hubby dia tegur sikit je, dia punya merajuk naik letih nak dodoikan balik, kunci jam konon nak bangun untuk sahur tapi, aku tidur balik, sedar-sedar dan siang.

Hari nih aku terlebih rajin pulak:
Memula aku kemas bilik tidur, tv yang sebelum ni tempat ammar panjat aku guna balik, dvd kat depan aku bawa masuk bilik so diorang lepak layan cd kat dalam bilik dengan hubby. Sementara tu aku kemas rumah.

Petang:
Keluar pergi beli barang-barang untuk masak berbuka puasa. Takdelah sakan nak berbuka, aku tak nak beli dekat bazaar sebab apa kita masak tu boleh makan masa sahur nanti, kalau beli hanya untuk buka puasa jelah.

Buka puasa: kami di rumah - kenyang - Alhamdulillah.

Inilah kali pertama aku berpuasa dan berbuka puasa di rumah sendiri walaupun masih ada yang kurang tapi tetap bangga sebab tak payah nak share dengan sesiapa dan lebih-lebih lagi aku boleh makan seberapa banyak yang aku suka.

Friday, August 21, 2009

Rasa berdebar-debar

Esok umat Islam dah mula berpuasa, aku rasa berdebar-debar sebab ini kali pertama aku akan berpuasa di rumahku sendiri, rasa bersyukur aku masih diberi peluang untuk menikmati bulan Ramadhan 1430H kali ini.

Esok boleh ke aku bangun pagi-pagi? mula-mula ni aku rajinlah, rasa bersemangat excited.

Tuesday, August 11, 2009

Cancel Operation for my MQA

11 OGOS 2009 (Selasa)

PAGI:
Pukul 5 lebih aku dah bangun siap sedia nak bawa ammar ke PPUM. Kesian kat anak-anak kena bangun awal sebab nak kena ada kat PPUM tu pukul 7.30 am. Kesian kat ammar sebab pagi-pagi dah mandi.

Lewat sikit kami keluar, takdelah rushing sangat sebab dah tahu dah keputusannya yang mana ammar takkan dibedah atas sebab kesihatan, lepas dah hantar kakak Irah ke rumah pengasuh kami terus ke Daycare Operation, Tkt. 4, Menara Timur, PPUM.

Tak lama lepas tu (kami pun baru je sampai sebenarnya - 8 am), Dr. Margaret dan lagi seorang doc. sampai untuk sesi pembedahan ammar, bersemangat dia bila nampak ammar, hello! little boy (dia berkenan sangat dengan ammar).

Then bila hubby bagitahu keadaan ammar – batuk + selesema, 1st reaction Dr. Margaret – F.R.U.S.T. Jangan kata dia, aku pun sama, yelah sape tak nak tengok anak sembuh, lebih-lebih lagi keadaan ammar yang kerap batuk dan selesema.

Aku bagitahu, kitorang datang sebab nak bagi doc. tengok keadaan ammar dan dapatkan tarikh baru operation, biarlah doc. puas hati dengan penjelasan aku sebab tak naklah nanti dia kata aku mengelak untuk operate jari tangan ammar, at least dia tahu keadaan ammar macam mana.

Lepas dah dapat tarikh baru - pada 08 SEPTEMBER 2009 (bulan puasa) nanti, kami terus balik, singgah sarapan kat off aku then hubby bawa ammar balik, aku batalkan cuti - kerja lah.

THARI/PTG:
Aku kat office… tetiba ada satu kes:
Armada Hotel call tanya pasal LO asal penginapan panel, diorang masih tak dapat sedangkan panel tu nak check out hari ni, kebetulan bila check, LO tu memang belum dihantar sebab tiada pemandu.

Tahu apa aku buat? Call hubby yang kebetulan ada kat PJ, mintak tolong hantar ke Armada la ni juga. Ngam2 aku sampai kat lobi hotel tu, diorang call lagi, aku bagitahu aku sekarang ada di kaunter. Lega dah aku serahkan pada diorang.

Balik kerja:
Kali ni aku berjaya pujuk hubby belikan pokok rambutan yang mana aku merengek2 dari sebelum pindah rumah dulu. Akhirnya hari ni hubby sudi singgah kat nursery belikan untuk aku, sekali dengan pokok pulasan.

Kat umah, hubby dok ralit tanam pokok rambutan kat luar pagar rumah, dalam pagar pokok pulasan, ntah tahun bilalah agaknya baru nak besar dann berbuah tu.

Monday, August 10, 2009

Monday

10 OGOS 2009 (Isnin)

Pagi
Aku dengan kakak Irah je, ammar tinggal di umah dengan hubby, rasa tak sihat masih ada cuma tak seteruk semalam dan kelmarin.

Kakak tny:
- nape adik dengan babah tak ikut?
- babah cuti
- ooo… adik pun cuti sama lah ek? habis tu kakak lak?

senyum aku dengar soalan dia.
- kakak kena sekolah sebab tu kakak kena ikut ibu, ibu hantar rumah nenek ek?
dia senyap tapi sebagai balasan, dia bawa 2 anak patung dan satu beg mainan, bisinglah nenek dia nanti.


Untuk esok:
Nak bawak ammar pergi jumpa doctor, harapan untuk dia dibedah memang takde tapi aku tetap nak bawa dia biar doc. check dan tahu keadaan dia macam mana, mungkin doc. akan bagi tarikh lain untuk ammar. Ini pun risau juga sebab tak nak kena bebel dengan doc. Last week doc. dah pesan kalau ammar still ta sihat just call them & cancel the operation tapi takpe sebab walaupun tak dapat operate esok tapi aku nak dapatkan tarikh appointment yang baru kat Klinik Surgeri (Dr. Margaret), harapan yang semakin menipis.

Oklah, esok aku cuti mungkin lusa baru masuk kerja, berdebar-debar nak tunggu keputusan doc. pagi esok.

Friday, August 7, 2009

Semalam dan Hari ini

07 OGOS 2009 (Jumaat)

Malam tadi:
Dapat call dari pakcu - makcu dah selamat bersalin, dapat baby boy. Alhamdulillah, kali ni bersalin kat Hospital Kajang, tak sempat nak tanya lebih-lebih, aku jadi tak sabar nak pergi tengok adik sepupu baruku itu. Lagipun diorang belum tahu keadaan ammar macam mana, jadi kalau takde apa-apa aral melintang, weekend ni aku cadang nak pergi rumah pakcu.


Hari ini:
Dah 2 hari aku tak cukup rehat, tak lena tidur, ammar dah mula batuk-batuk dan biasanya lepas tu menangis dan muntah, nak pulak aku pun sama dah mula datang tanda-tanda nak demam, batuk dah 2 hari, sakit tekak dibuatnya, nampaknya makin tipislah untuk ammar kena operate Selasa ni.

Thursday, August 6, 2009

Ikan Laga

Dulu aku ada masukkan entry pasal ikan laga tapi masa tu takde gambar…
Inilah dia ikan lagaku, nama dia - ‘meow’ - nape ‘meow’? Ntahlah, tetiba terpacul nama tu so lekatlah nama tu kat ikan laga tu.




Masa aku dapat ikan ni dulu, warna body dia merah, kebelakangan ni ada pula color biru kat bahagian ekor dia, sampaikan aku rasa nak gunting je ekor dia tapi takkanlah aku nak jadi zalim pula disebabkan color biru tu. Takpelah mungkin ada hikmahnya.

Wednesday, August 5, 2009

Klinik Surgeri & Pusat Pembedahan Harian, PPUM

03 OGOS 2009 (Isnin)

Pagi:
Lepas hantar kakak Irah ke rumah pengasuh, aku dan hubby bawa ammar ke Klinik Surgeri, PPUM untuk medical check up. La ni 3 bulan sekali bawa jumpa doctor. Dr. Margaret tengok keadaan tangan ammar, Lily pun ada (Bahagian Pemulihan Anggota Badan). Keputusannya, diorang bagi tarikh untuk operate jari tangan ammar (ambil kulit dari bahagian peha untuk tampal kat jari tangan dia) sebab dah lebih 6 bulan keadaan tangan ammar masih takde perubahan yang memberansangkan. Kalau yang ikut perkembangn ammar, tangan kanan dia yang paling teruk, tengok entry masa mula-mula dulu.

Doctor Margaret bagi penerangan jelas agar aku faham situasi ammar (yang mana memang sebelum ni pun perkara yang sama doc. ulang-ulang pada aku tapi masa tu memang ammar always tak sihat). Aku tanya hubby macam mana? Biarlah dia yang buat keputusan sebab dia pernah cakap dia ralat dia takde masa ammar kena jahit jari tangan dulu.

Akhirnya kami buat keputusan operate dalam masa terdekat jadi doc. bagi tarikh 11 Ogos 2009 (Selasa ni), hanya tarikh tersebut yang kosong, then doc. buat surat untuk kitorang register di Pusat Pembedahan Harian, Tingkat 4, Menara Timur, PPUM.

Lepas dah di interview & diberi penerangan oleh staff kat tingkat 4 tu, kitorang kena tunggu Pakar Bius datang untuk check keadaan ammar. Pakar Bius terangkan keadaan ammar kalau dalam masa seminggu sebelum operate ni dia tak sihat, sama ada batuk, selesema @ demam, automatic operate tu dibatalkn sebab kalau bab nak baik demam kena tunggu selepas seminggu, doc. tak berani ambil risiko.

Ok, aku faham dan aku berharap serta berdoa biarlah ammar sihat tapi aku tahu peluang untuk dia kena operate tipis sebab memang ammar ni always selesema dan batuk.

Kemudian kitorang pergi ke Bahagian Pemulihan Anggota Badan untuk buat pelapik khas baru untuk ammar, yang lama tak muat dah, ammar meronta-ronta masa nak ukur dekat tangan dia sampai akhirnya dia tertidur, penat nangis, penat menunggu


Malam:
Tolong kaka Irah buat kerja sekolah, hubby pulak call bagitau awal pagi nanti sampai sebab tak jadi ke Singapura, hanya transfer barang je, tak kisahlah janji hubby selamat sampai rumah. Hari yang meletihkan dan aku berharap agar ammar selamat dibedah.

Gambar gotong-royong TDBi

02 OGOS 2009 (Ahad)

Lets check it out what really happen on that day.


gotong-royong bermula.


Melepaskn penat sekejap smbil minum air yang disediakan berlatarbelakang ladang kelapa sawit.


Hadapan Lorong 2



Keletah si ammar, orang pancutkan air ke dalam longkang tu dia pun nak join sama, tak bagi pegang getah paip tu siap menangis kuat-kuat.



Dah penat main basikal ke cik kak?


Malam:
Bayangkan dari hari Jumaat hubby tak cukup rehat, malam tu pula sibuk nak buat makan-makan, mula-mula aku boleh sabar lagi tapi cuba kalau kena batang hidung diorang, mahu tak duduk diam aku rasa. Menggigil badan aku menahan marah, aku rasa melampau-lampau, geramnya aku! Disebabkn nak jaga hati orang keliling, anak bini kat rumah macam terabai, dahlah 2 minggu sekali je jumpa kat rumah, mahu aku tak hangin!

Dahlah, buat rosak mood aku je, yang nyata memang terkejutlah orang-orang dekat belakang rumah aku, mungkin diorang ingat aku jenis tak kisah! Dah cukup, malas nak cerita dah, full stop!

Tuesday, August 4, 2009

Gotong-royong TDBi

02 OGOS 2009 (Ahad)

PAGI:
Aku memang sengaja tak kejutkan hubby, dengan tak cukup rehat pastu nak kena kerah tenaga (walaupun hubby tak kisah sebab dah ada geng kat TDBi ni tapi berpada-padalah). Lepas dah uruskan anak-anak baru kami keluar, aku singgah kat umah K.Lela, port pagi sebelum acara masak-memasak bermula. Then sarapan dengan hubby kat depan Lorong 3, bermulalah gotong-royong. Taklimat pagi tu kitorang tak sempat join sebab kat rumah lagi.

kakak Irah leka dengan kawan-kawan dia, Ammar dengan aku. Lasak-lasak si ammar tu, jatuh longkang akhirnya, dia leka main pintu pagar belakang rumah tapi ok takde apa-apa. Sementara tu, acara memasak bihun pun diteruskan, aku tolong sikit-sikit jelah.




Tengah memasak tu hujan pula tapi renyai2 jelah, lagi aku larang lagi kakak Irah main air hujan.


Kakak Irah dengan Hafiz, Nurul dan ammar.

Nanti aku upload gambar masa gotong-royong tu.

Kenduri Kesyukuran + meragam…

01 OGOS 2009 (Sabtu)

PAGI:
Hubby tak cukup rehat dah kena bangun awal sebab ditugaskan untuk beli barang-barang wajib untuk buat sate malam nanti. Lepas beli barang baru perasan tayar kereta pancit sebab tadi langgar batu besar, mula-mula memang tak perasan tapi bernasib baik belum jauh dari kedai, lepas dah tukar tayar terus balik rumah.

THARI/PTG:
Hubby mula sibuk dengan sesi menghulurkan bantuan dekat belakang rumah. Aku dalam rumah jelah.


daging ayam yang telah siap untuk dibuat sate malam nanti.

Sekejap je pun aku tolong kat belakang rumah, anak bujang aku dah bangun.


Bukan setakat di dapur, sampai kat ruang depan ammar heret kotak dan sudip dia tu.


Kakak masuk dalam rumah menangis, aku ingat sebab orang sakat dia, rupa-rupanya jatuh basikal. Aku pujuk? Lagi kena bebel ye tapi sapu jugalah ubat kat luka dia tu.


takdelah teruk sangat tapi sebab pedih tu yang menangis



sempatlah dia minta nasi - lapar


Malam:
Aku tak join sebab ammar baru tidur, lagipun aku letih dan hangin dengan hubby. Lewat malam baru tidur, hubby masih di luar rumah, pagi esokk nak kena bangun awal, sesi gotong-royong.

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...