Followers Remaja Purba

Thursday, May 28, 2009

Sebelum dan selepas


Ni gambar masa di PPUM hari Isnin (25/05/09) yang lepas.


Ini gambar selepas. Aku suka bila dia dah botak nampak comel sangat.

Tuesday, May 26, 2009

‘WALK-IN’ di Klinik ENT, Menara Utama, PPUM

25 MEI 2009 (ISNIN)

PPUM:
Aku paksa hubby sebab dari hujung bulan April hari tu asyik tertangguh tak bawa-bawa adik ke PPUM. Doktor Pakar dari Klinik Kanak-kanak buat surat minta refer ke Klinik ENT sebab nak check tonsil dia. Tarikh takde sebab diorang bagi walk in je kat klinik tu jadi hari ni baru ada masa.

Masa jumpa doctor:
Doctor bagi penerangan berkenaan tonsil adik, tonsil adik memang besar tapi belum sampai tahap perlu dibedah sebab simpton2 yang ada pada adik masih boleh diubati menggunakan ubat. Antara simptom2 yang ketara kalau kena bedah, tidur berdengkur sampai mengganggu pernafasan, tak lalu makan, kurang aktif (itu antara yang doc bagitaulah) tapi buat masa ni tiada pada adik, cuma berdengkur kuat.

Doctor tak galakkan untuk buat pembedahan sebab rongga pernafasan adik masih kecil dan takut berlaku pendarahan yang boleh bawa maut, itu yang doctor nak elakkan sebab berisiko tinggi dan aku sndiri pun memang tak nak adik kena bedah.

Lepas tu doctor bagi priskripsi ubat, di PPUM takde ubat tu, kena beli kat farmasi luar. Lepas ni kena datang balik ke Klinik ENT tu 6 bulan lagi. Doctor pesan, setiap kali adik tak sihat, bila bawa jumpa doc. kena tanya doc. merah tak tonsil adik, kena tanda berapa kali dan kerap tonsil adik tu warna merah sebab maklumat tu akan diperlukan oleh Doc. di ENT nanti.

Petang:
Balik keje, hantar hubby ke tempat keje hubby sebab malam ni nak gerak ke Selatan.

Sampai depan rumah, kakak boleh tegur sape tu?’ mak aii… meremang bulu romaku. Aku tanya kakak nampak apa? Dia kata takde pape. Kali ketiga tanya baru dia cakap dia nampak rama-rama, Dia salah soalan @ aku salah dengar tapi yang nyata aku T.A.K.U.T.

Malam:
Aku pasang semua lampu dari depan sampai belakang, kunci pintu bilik tapi yang kelakar seramnya kunci bilik kat luar bilik.

Tuesday, May 12, 2009

Klinik Surgeri, Menara Utama, PPUM

11 MEI 2009 (ISNIN)

Hari ni aku dan hubby bawa adik pergi Klinik Surgeri, Menara Utama, PPUM untuk rawatan susulan tangan kanan adik. Doctor hanya nak tengok keadaan tangan adik, ada perubahan atau tak. Kemudian lagi 3 bulan datang balik tapi untuk rawatan pemulihan tangan adik memang kena pergi. Ini tengoklah dalam sehari dua ni sebab memang nak kena pergi buat glove yang baru pastu nak tukar pelapik khas yang baru. Glove adik tu memang patut kena tukar every 3 months - at least ataupun kalau dah rasa sendat sangat atau tak muat kenalah tukar yang baru. Tak sempat lagilah nak pergi buat glove tu, sabar ye dik. Adik memang kena pakai benda tu kalau tak parut kat tangan dia makin tebal, kesian tapi dalam masa yang sama untuk kebaikan dia juga.

Aku memang dah apply cuti awal-awal lagi takut jadi macam hari tu sampai terpaksa EL. Alhamdulillah urusan di PPUM tak lama, pukul 11.30 am aku dah ada kat office dah. Lega tak payah nak cuti.

Friday, May 8, 2009

Ikan Laga

06 MEI 2009 (RABU)

Petang pukul 5 pm dapat hadiah - IKAN LAGA (semua warga di pejabat ni dapat). Seumur hidup aku ini yang pertama...

Dulu masa ayah bela ikan, ayah dan adik yang uruskan ikan-ikan tu, aku tukang tengok je sebab tak sukalah. Bagi aku kesian ikan-ikan tu, terkurung je sebab aku membayangkan aku berada kat dalam tu. Rasa terkurung tak bebas. Aku tak suka tapi dalam masa yang sama KENA JAGA, tak boleh tidak.

Dalam keterpaksaan aku terima dan kenalah jaga. Aku tak namakan lagi ikan tu tak tahu nak letak nama apa. Oh! Lupa, color dia aku pilih warna merah keemasan. Aku takdelah benci kat ikan tu cuma kesianlah.

Thursday, May 7, 2009

2 Kenduri Kahwin - Suriati dan Ijah

3 MEI 2009 (AHAD)

Pagi ni aku goreng bihun je sebab dah tahu dah confirm kenyang petang nanti. Anak-anakku dah sarapan nasi lemak, kakak Irah pula leka main kat luar. Tengahari baru gerak ke rumah pengantin di P.J.


Ijah dan suami

Selepas tu, kami pergi seberang jalan, rumah Suriati. Sue, sorrylah macam yang aku dah cakap sebelum ni, faham-faham sudahlah ye. Sue bagitahu mak aku datang singgah jenguk dia. Thanks Sue sebab memahami, anyway moga kekal ke anak cucu, amin.


Ini gambar Sue dan hubby dia Murad, gambar ni pun dari member office.


Masa inilah aku dapat jumpa member lama masa sekolah dulu.
Mariah (tengah pregnant anak no. 3 - nak masuk 3 dah, tapi kesian sebab yang no. 3 ni pun boy - kena usaha lagi)
Iban (datang dengan hubby dan anak-anak kembar dia - boy)
Enoy (datang dengan anak – sorang je - boy juga)

Sempatlah borak-borak gossip-gossip, biasalah dah lama tak jumpa kan. Muyen je tak datang. Dia pun sama juga - dua-dua boy. Usaha lagi ye geng. Nampaknya kakak Irah je sorang bunga antara semua tu. Budak-budak lain tak datang mungkin ada hal yang tak dapat nak elak. Kalau ada mesti lagi happening.

Lepas Sue masuk rumah untuk sanding aku pergi rumah Ijah pula, Duduk sekejap kemudian balik rumah mummy, rehatkan badan. Lewat petang baru balik rumah.

Tabung Purba

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...